Staatsloterij

De Staatsloterij wordt georganiseerd door de Stichting Exploitatie Nederlandse Staatsloterij (SENS). Het is de grootste loterij van Nederland. De gepubliceerde prijzen zijn altijd netto, waarbij de kansspelbelasting al vanaf is. De organisatie draagt altijd minimaal 15 procent van hun omzet af naar de Nederlandse staatskas.

> TREKKING BEKIJKEN

> LOT KOPEN BIJ DE STAATSLOTERIJ

Geschiedenis

In 1726 werd de voorloper van deze loterij opgericht: de Generaliteitsloterij. Toentertijd werden loterijen vaak opgericht door lagere overheden, om zodoende meer geld binnen te halen via de burgers. Later werd besloten om deze loterijen samen te voegen tot een collectieve loterij. In 1848 werd de naam veranderd in de Nederlandse Staatsloterij. Als je wilt kun je een bezoekje brengen aan het Nederlands Informatiecentrum voor Kansspelen (NIK) in Den Haag. Hier wordt veel verteld over de geschiedenis van de loterij.

In oktober 1994 werd er pas een jackpot ingevoerd. De grote hoofdprijs bestaat dus nog helemaal niet zo lang! Daarnaast werd er nog een loterij via de Staatsloterij gestart in 2001: Dayzers. Dit zou een wekelijke loterij worden. In 2012 werd Dayzers vervangen door het Miljoenenspel, dat nog steeds actief is. Tot slot gingen de Stichting Exploitatie Nederlandse Staatsloterij en de Stichting de Nationale Sporttotalisator (De Lotto) samen onder de naam Nederlandse Loterij. Daarmee heeft het bedrijf een ontzettend groot aandeel in de Nederlandse loterijenmarkt.

Loten van de Staatsloterij

Je hebt keuze uit verschillende loten bij de Staatsloterij. Je kunt een 1/5 Staatslot, een Staatslot, een straatje of tien straatloten kopen. Bij een straat heb je altijd gegarandeerd prijs. Deze loten zijn ook duurder. Een 1/5 staatslot kun je immers al kopen voor slechts drie euro. Een heel lot kost 15 euro. Een straatje is daarentegen veel duurder: daarvoor betaal je 30 euro. Voor een straat van tien staatsloten, betaal je 150 euro. Bij alle loten maak je kans op de jackpot, de hoofdprijs van een miljoen euro of vijf keer 100.000 euro. Daarnaast zijn er ook nog verscheidene andere kleinere prijzen die je kunt winnen. De kansspelbelasting is er altijd al afgerekend: je betaalt dus verder helemaal niets meer.

Staatsloterij XL

Naast de gewone loten, kun je ook nog kiezen voor Staatsloterij XL. Je betaalt 0,50 euro meer voor 1/5 Staatslot of 2,50 euro meer voor een hele Staatslot. Iedere tiende van de maand maak je dan extra kans op grote prijzen, die variëren van 100 euro tot wel een miljoen euro. Voor slechte een kleine extra investering speel je al mee. Daarmee heb je extra spelplezier, want je lot telt maar liefst twee keer mee. Je maakt dus ook daadwerkelijk meer kans op een prijs. Bovendien heb je bij de Staatsloterij altijd goede winkansen.

Je extra winkans met deze variant is als volgt:

  • €1.000.000 = 1 trekking waarbij het lotnummer inclusief letters goed zijn;
  • €100.000 = 5 trekkingen waarbij het hele lotnummer inclusief letters goed zijn;
  • €10.000 = 10 trekkingen waarbij het hele lotnummer inclusief letters goed zijn;
  • € 5000 = 20 trekkingen waarbij het hele lotnummer inclusief letters goed zijn;
  • €1000 = 4 trekkingen waarbij alle vijf de cijfers goed zijn;
  • €450 = 4 trekkingen waarbij alle vijf de cijfers goed zijn;
  • €250 = 6 trekkingen waarbij de eerste vier begincijfers goed zijn;
  • €100 = 6 trekkingen waarbij de eerste drie begincijfers goed zijn.

Er zijn verschillende cijfercombinaties mogelijk. Dat zorgt er ook voor dat er een veelvoud aan prijzen mogelijk is. Gemiddeld gezien zullen er tijdens de XL-trekking 40 prijzen van 1000 euro vallen, terwijl er 6000 prijzen van 100 euro vallen. Schrik niet, maar de kans op 1000 euro is: een op 100.000 tijdens een XL-trekking. Als je kans wilt maken op 100 euro, hoeven slechts de eerste drie begincijfers goed te zijn. Daardoor is het wel enigszins interessant om mee te spelen. Voor slechts een klein bedrag extra speel je al mee.

De jackpot

De jackpot start altijd met een bedrag van 7,5 miljoen euro. De kans dat deze daadwerkelijk valt bij de volgende trekking is een op zeven. Een notaris pakt namelijk zes blauwe ballen en een oranje bal. Mocht de notaris de oranje bal trekken, dan valt de jackpot. Deze valt vervolgens weer op een van de verkochte loten. Mocht de jackpot niet vallen, wordt deze weer verhoogd. Doorgaans is de verhoging circa 3,75 miljoen euro. Mocht de jackpot na zes keer nog niet zijn gevallen, wordt deze gegarandeerd doorgezet. Immers is dan alleen nog de oranje bal over. De jackpot komt daarmee ook op circa 30 miljoen euro. Vervolgens begint de jackpot weer opnieuw met 7,5 miljoen euro.

Wil je graag uitleg met beeld? Bekijk dan de onderstaande video! Deze is gemaakt door de Staatsloterij.

Winkansen

De winkans bij de Staatsloterij is groter dan bij iedere andere loterij in Nederland. De loterij keert minimaal 60 procent van de inleg uit, belastingvrij. Je winkans is 51,2 procent en de kans dat je je eigen inleg terugkeert is 12,2 procent.

Sponsoring

De Staatsloterij stond er eerst om bekend helemaal niets te sponsoren. Daardoor kon het bedrijf ook veel teruggeven aan lotenkopers. Echter sponsort de Nederlandse Loterij, de organisatie boven de Staatsloterij, tegenwoordig wel een aantal sportieve initiatieven. Zo sponsort de loterij onder andere de KNVB. Dat doet men ook al een tijdje: sinds 1998. Ze sponsoren niet alleen het Nederlands Elftal, maar ook de amateurtak. Ook sponsort men Team lotto-Jumbo, Team Roompot en het fonds Gehandicaptensport.

Wil je graag loten kopen?

Wil je graag meedoen aan de Staatsloterij en wil je loten kopen? Bekijk dan ons overzicht met verschillende loterijen en koop direct je loten online. Eventueel kun je ook een abonnement naar keuze afsluiten bij een van de aanbieders.

Hulp nodig?

Wil je graag loten kopen met behulp van onze vergelijkingstool, maar heb je hier nog enige hulp bij nodig? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Op werkdagen zijn wij bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur. Stuur je vraag of vragen zo specifiek mogelijk door, zodat we je een uitgebreid antwoord kunnen geven. We horen graag van je én veel succes met het winnen van de jackpot! Het is je gegund.

3 gedachten over “Staatsloterij”

  1. ik heb een vraag als een prijs gewonnen heb moet je dan het lot in een evelope met je bank nummer aangetekend op sturen waar heen

  2. Liever zou ik zien dat de jackpot iedere trekking ook echt valt. Die enorme hoge prijzen vind ik niet goed: liever voor meer deelnemers een hoge prijs dat voor één in de 7 trekkingen een enorme hoge prijs. Ik denk dat veel deelnemers het met mij eens zullen zijn. Heeft de staatsloterij daar wel eens onderzoek naar gedaan? Dus gevraagd hoe de deelnemers aankijken tegen de prijzen verdeling.

Reacties zijn gesloten.