Postcode Loterij

De Nationale Postcode Loterij werd in 1989 opgericht door vier heren: Boudewijn Poelmann, Herman de Jong, Frank Leeman en Simon Jelsma. Het concept is onderdeel van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen N.V. Het hoofdkantoor is gevestigd in Amsterdam met het bekende motto: ‘’Winnen doe je bij, de Postcode Loterij’’. Deze organisatie is de op een na grootste loterij in Nederland.

Geschiedenis

Zoals gezegd werd de Postcode Loterij opgericht in 1989. Novamedia is de bedenker en tevens eigenaar van het postcodeloterijconcept en voert hier ook de directie over. Deze postcodeloterijen bestaan ook over de Nederlandse landsgrenzen, want ook Duitsland, Engeland en Zweden hebben deze loterijen. Hiervoor zijn ook weer andere directies. De nationale holding in Nederland kiest er echter voor goede doelen te sponsoren, die vooral bijdragen aan een betere en leefbare wereld. In de vergunning is vastgelegd dat maar liefst 50 procent van de inkomsten wordt afgedragen aan goededoelenorganisaties.

Loten van de Postcode Loterij

Er zijn verscheidene loten beschikbaar: een lot inclusief StraatprijsVerdubbelaar kost 13 euro per trekking. Een lot zonder deze verdubbelaar kost 11,75 euro per trekking. De lotnummers bestaan uit je postcode met een volgnummer, als voorbeeld: 1234AB007. Eventueel kun je een persoonlijke pagina aanmaken op de website van de Postcode Loterij. Op je afschrift kun je dan precies zien met welke lotnummers je speelt. Iedere achtste dag van de maand wordt er een winnaar bekendgemaakt. Op de tiende dag van de maand staan de uitslagen tevens in het Algemeen Dagblad, mits het zondag is want dan wordt het dan een dag later geplaatst.

De jackpot

De jackpot kan flink oplopen bij deze loterij. Er werd in het begin van 2017 bijna 50 miljoen euro verdeeld over zeven postcodes. Diverse huishoudens hebben dus flink prijs gehad. De jackpot kan per keer flink verschillen, maar het gaat altijd om enkele tot tientallen miljoenen. Dat wordt dan wel verdeeld over verschillende postcodes. In feite maken dus meerdere mensen kan op de hoofdprijs. De kans dat je dat écht wint, is natuurlijk zeer minimaal.

Winkansen

De winkansen bij de Postcode Loterij zijn erg laag, want is namelijk een op zeven. De kans dat je een grote prijs met je buren wint is een op 242.000. Van alle grote loterijen, heeft de Postcode Loterij dan ook de laagste winkans.

Sponsoring

De Postcode Loterij steunt ontzettend veel goede doelen. Zo sponsort het enkele nationale doelen, waaronder het Aidsfonds, de Dierenbescherming, het Nederlandse Rode Kruis, het Oranje Fonds en Milieudefensie. Echter zet de organisatie zich ook in voor andere doelen, waaronder Amnesty International, Artsen zonder Grenzen, The Climate Group en het Wereld Natuur Fonds (WWF). Maar liefst de helft van de opbrengsten wordt gedoneerd aan goede doelen. Een groot gedeelte van het lot wordt dus uitgekeerd aan verscheidene doelen. Wellicht verklaart dat ook de lagere winkans. De concurrente en nóg grotere loterij, de Staatsloterij, sponsort namelijk veel minder doelen. De winkans is hier ook veel hoger.

Wil je graag loten kopen?

Wil je graag meedoen aan de Postcodeloterij en wil je graag loten kopen? Tegenwoordig kan dat allemaal online! Bekijk direct ons overzicht van loterijen bestel je loten direct online.

Jaarabonnement

Als je wilt, kun je ook een jaarabonnement afsluiten. Dan doe je automatisch iedere maand mee voor een jaar. Na een jaar kun je je abonnement weer opzeggen. De kosten van een jaarabonnement bedragen 178,50 euro. In eerste instantie werd dat niet aangeraden, omdat het abonnement opzeggen er moeilijk was. Echter heeft de organisatie na kritiek van de Consumentenbond het opzeggen vereenvoudigd.

Je kunt nu gemakkelijk je jaarabonnement opzeggen in het klantenpaneel van de website. Dat zou eerder erg omslachtig zijn geweest: direct online opzeggen zou niet mogelijk zijn en telefonisch opzeggen was erg lastig. Gelukkig is de website aangepast en werkt het nu gemakkelijker. Als je je abonnement wilt opzeggen, is het raadzaam om dit online te doen. Er zijn wel diverse ‘hindernissen’ die vragen of je niet écht wilt blijven. Als je doorklikt, kun je het echter gemakkelijk opzeggen. Er wordt wel op gewezen dat je het ook telefonisch kunt beëindigen. Doe dit bij voorkeur niet, omdat je dan vaak weer een nieuw aanbod krijgt. Daarmee maak je het voor jezelf weer lastig.

Hulp nodig?

Wil je graag meedoen met een loterij, maar ben je nog niet helemaal zeker over je keuze? Stuur ons dan gerust een berichtje via het contactformulier op onze contactpagina. Op werkdagen zijn wij bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur. Stuur je vragen en/of opmerkingen zo specifiek mogelijk door, zodat we je een uitgebreid antwoord kunnen sturen. Uiteraard horen we graag van je.

1 gedachte over “Postcode Loterij”

Reacties zijn gesloten.