Lotto loterij

De Lotto is een loterij waarbij de deelnemers zelf de nummers kunnen bepalen. Oorspronkelijk komt het spel uit Duitsland en werd het bekend door de leuke genummerde balletjes. Als er voldoende overeenkomsten zijn met het formulier, win je een prijs! De Lotto is al jarenlang populair in Nederland.

Geschiedenis Lotto

De Lotto bestaat al tientallen jaren in Nederland. De eerste trekking vond plaats op zondag 1 september 1974. De loterij werd ontzettend populair. Na twee jaar moest men al op zoek naar een nieuwe locatie. In 1976 werd een recordomzet van 173 miljoen gulden genoteerd. In 1981 kwam de eerste televisieshow. Vanaf oktober 2011 zijn er echter een aantal wijzigingen doorgevoerd. Je kunt zes nummers aankruisen van 1 tot en met 45. Eerder werd er met 42 nummers gespeeld. Toentertijd was ook de ‘zwarte lotto’ erg populair, maar het was niet bekend of er een echte winnaar kwam. Daarmee omzeilde men echter belastingen en ging er geen geld naar goede doelen. In Nederland bezit stichting De Lotto onder andere Lotto, Lotto 4/5, Lucky Day, Toto en Krasloten. Ook de Nederlandse deelname van Eurojackpot wordt georganiseerd door deze organisatie. In 2016 fuseerde de Lotto met de Staatsloterij. De nieuwe naam werd de Nederlandse Loterij.

Loten van de Lotto

Via de website van De Lotto kun je zelf een abonnement samenstellen. Je kunt hier tevens een welkomstcadeau claimen. Zo maak je bijvoorbeeld extra kans op een bepaalde prijs. Als je slechts eenmalig wilt meespelen, kun je ook een lot kopen bij een lokale winkel. Met een jaarabonnement krijg je extra veel voordelen. Deze kun je bovendien gemakkelijk online afsluiten.

Lotto XL

Naast de ‘gewone’ variant is er ook nog een Lotto XL. Dit is in november 2017 geïntroduceerd. Voor slechts een euro extra per lot kun je meespelen. Het werkt hetzelfde als de gewone Lotto, alleen win je prijzen tot maximaal een miljoen euro.

Super Zaterdag

Iedere laatste zaterdag van de maand is het Super Zaterdag. Er zijn twee 2 XL trekkingen die los staan van de normale prijzen. Maandelijks varieert dit van een grote prijs of meerdere kleine prijzen.

Lotto 4/5

Lotto 4/5 is een variant, waarbij je met vier of vijf getallen meespeelt. Je bepaalt zelf je inleg met een maximum tot 22,50 euro (en minimaal een 1,50 euro). Deze variant kun je alleen via de winkel spelen. De kans dat je alle vijf getallen goed hebt is 1 op 203.626,50.

De jackpot

De Lotto heeft ook een jackpot. In 2001 werd er zelfs een recordbedrag van maar liefst 21 miljoen gulden uitgereikt aan een persoon. Dat was een bijzonder moment in de geschiedenis van deze loterij. Iedere spelvariant heeft een jackpot.

Winkansen

De gemiddelde winkans op lange termijn is circa 50 procent van de inzet, omdat de organisatie zo’n beetje de helft van de inzet uitbetaalt als prijzen. De rest wordt gesponsord aan goede doelen en salarissen. Voor de Lotto op zaterdag worden er zes nummers gebruikt uit 45 nummers. De kans op zes juiste nummers is 1 op 8.145.060. Verder zijn dit je winkansen:

  • De kans dat je een eerste balletje goed hebt is een op 45;
  • De kans om het tweede balletje goed te hebben is een op 44;
  • De totale kans om de zes balletjes in de juiste volgorde te hebben, is 1 / 45 x 44 x 43 x 42 x 41 x 40. Echter is het niet nodig om de juiste volgorde te hebben, dus kan er gebruik worden gemaakt van de volgende formule: 6 x 5 x 4 x 3 x 2 x 1. De zes faculteit maakt de kans daarmee zes keer groter. Dat zorgt voor een kans van 1 op 8.145.060.

Sponsoring en goede doelen

De Lotto is gefuseerd met de Staatsloterij en daarmee delen zij ook een aantal goede doelen. De meeste bekende vanuit de Lotto is Team Lotto-Jumbo. Zij zijn de hoofdsponsor. Daarnaast sponsort de gehele organisatie ook nog de KNVB, Team Roompot en het Fonds Gehandicaptensport. Team Lotto-Jumbo springt er het meeste uit. Het professionele sportteam is 365 dagen per jaar zichtbaar en presteert op het hoogste niveau. Het is een wielerploeg en tevens schaatsploeg. In totaal sponsort de Lotto 18 goede doelen op het gebied van cultuur, sport, maatschappelijk welzijn en volksgezondheid.

Wil je graag loten kopen?

Wil je graag meedoen met de Lotto en wil je je loten graag online bestellen? Bekijk dan ons overzicht met verschillende loterijen en koop je lot direct online. Als je wilt kun je vaak ook een jaarabonnement afsluiten. Dan speel je automatisch mee en hoef je er niet iedere keer om te denken dat je nog een lot moet kopen. Daarmee maak je ook de meeste kans op een mooie prijs.

Heb je iets gewonnen?

Heb je iets gewonnen? Winkelspelers kunnen op vertoon van een geldig deelnamebewijs hun prijs ophalen in de winkel. Zij betalen tot maximaal 449 euro uit. Voor prijzen tussen de 51 en 5.000 euro kun je je deelnameformulier invullen en deze aangetekend opsturen naar Stichting De Nationale Sporttotalisator, Postbus 3074, 2280 GB te Rijswijk. De aangetekende kosten worden betaald door De Lotto. Win je nóg meer? Daar hoop je natuurlijk wel op! Dan kun je een afspraak maken bij het kantoor via de klantenservice op 0800-1501.

Hulp nodig bij je keuze?

Wil je graag loten kopen, maar heb je hier nog enige hulp bij nodig je keuze? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Op werkdagen zijn wij bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur. Stuur je vraag (of vragen) zo specifiek mogelijk door, zodat we je een uitgebreid antwoord kunnen geven. We horen graag van je én veel succes met het winnen van de jackpot! Het is je gegund.